Radiantti

Fysiikkaa eri tavalla kuin aikaisemmin

Carlo Rovelli
Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta

suomennos Markku Sarimaa
nidottu, 95 sivua
Ursa ry 2016
ISBN 978-952-5985-43-6

Ursa ry on julkaissut uuden kirjana ”Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta”. Kirja on Carlo Rovellin (s. 1956), italialaisen fyysikon, jonka elämän työ on kulunut kvanttigravitaation kysymyksiä ratkoessa. Työuransa aikana hän on tehnyt myös kansainvälistä uraa, työskennellen Ranskassa ja Yhdysvalloissa Italian lisäksi. Rovellilla on myös pasifistinen ja poliittinen historia mutta se ei näytä ainakaan päällisin puolin haitanneen hänen tutkijauraansa.

Kirjan luvut ovat siis luentoja, joissa Rovelli käsittelee monia fysiikan ajankohtaisia teorioita ja hypoteeseja. Kuvut ovat lyhyitä ja sen vuoksi ne ovatkin kerralla luettavia, mikä on myös paras tapa niiden ymmärtämisen vuoksi. Käsittelytyyli on pikemminkin filosofinen kuin puhtaasti fysikaalinen, kirjasta kun ei löydy kuin yksi kaava, ja jonka kirjoittaja jättää lähes kokonaan selvittämättä mistä siinä on kysymys.

Kirjan sisällysluettelosta saa kuitenkin pikaisen käsityksen mistä kirjassa on kysymys: Ensimmäisessä luennossa kirjoittaja käsittelee ”Kaikkein kaunein teoria” otsikolla viime vuosisadan alun fysiikan kuuminta aihetta gravitaatiota ja yleistä suhteellisuusteoriaa.

Toinen luento käsittelee kvantteja, kolmas kosmista arkkitehtuuria, neljänsiä hiukkasia, viides avaruuden jyväsiä ja kuudensia todennäköisyyksiä, aikaa ja mustia aukkojen lämpöä. Viimeinen luento käsittelee meitä itseämme. Oikeastaan kokoelma on aika yllättävä, mutta filosofisen käsittelytavan avulla ne kaikki nivoutuu kuitenkin yhteen varsin hallittavaksi kokonaisuudeksi.

Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta on sellainen kirja, jota voi lueskella juuri ennen nukkumaan menoa sen tavanomaisen dekkarin sijaan. Luennot ovat lyhyitä, kerralla luettavia, joten jos uni tulee silmään hyvin nopeasti, niin yhden luvun kyllä ehtii lukea loppuun ennen sitä. Loppu kirjasta jääkin sitten tuleville illoille.

Hyviä lukuhetkiä

Kari A. Kuure


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti